Cyanotype

Cyanotype Kit Instructions

Stap 1: Bereid je werkruimte voor
Zorg voor een goed geventileerde ruimte en bedek je werkoppervlak met oude kranten of plastic om morsen te voorkomen. Draag de meegeleverde latex handschoenen om je handen te beschermen.

Stap 2: Bekijk de inhoud van de kit
Controleer de inhoud van de kit. Je zou twee flesjes van 100 ml met fotomiddelen A en B moeten vinden, klaar voor menging met 50 ml water. Latex handschoenen, een maatcilinder van 50 ml, een foamkwast, een mengbeker, en 2 voorbeeld postcards.

Stap 3: Maak de fotogevoelige oplossingen A en B
Gebruik de maatcilinder en vul het met 50ml water. Pak een flesje met fotomiddelen A en giet 50 ml water in de fles. Sluit de fles goed en schud krachtig gedurende een paar minuten om de inhoud volledig te mengen. Doe hetzelfde met fotomiddel B.

Stap 4: Meng de tweede oplossing
Meet (bijvoorbeeld) 20 ml van de eerste oplossing met behulp van de maatcilinder en giet dit in de mengbeker. Meet ook 20 ml van de andere fles met fotomiddelen en voeg dit toe aan dezelfde mengbeker. Meng deze 40 ml oplossing goed.

Stap 5: Bewaar de resterende oplossing
Sluit de flesjes met fotomiddelen goed af en bewaar ze in de koelkast voor later gebruik. Zorg ervoor dat de flesjes goed zijn afgesloten. Gebruik ze wel binnen 4 weken want ze kunnen schimmelen. Als je toch merk dat je schimmel hebt in de flesjes, is dat ook niet heel erg, je kan de schimmel verwijderen en de rest van de emulsie weer gebruiken.

Stap 6: Kies je papier
We hebben papier bewust niet inbegrepen in de kit, want sommige mensen hebben al verschillende soorten papieren thuis, we laten de keuzen aan jou. Sommige mensen willen kaartjes maken terwijl andere kiezen voor groot formaat. We raden je aan om te experimenteren met verschillende soorten papier en materialen. Kies je gewenste papierformaat en type, zoals katoenpapier, aquarelpapier of probeer het ook met een lapje stof.

Stap 7: Breng de oplossing aan op het papier
Dompel de foamkwast in de 20 ml gemengde oplossing en breng deze gelijkmatig aan op het papier. Bedek het hele oppervlak van het papier waarop je het cyanotypisch beeld wilt creëren. Laat drogen in een donkere plek, bijvoorbeeld een closet, of een kamer die je donker kan maken en houden.

Soms is het leuk om de papier niet helemaal tot het rand te "verven", dan krijg je het effect zoals in de voorbeeld postkaart.

Met 20ml kan je heel veel papier "verven" met de foto-emulsie.

Stap 8: Bereid je te belichten materiaal voor
Leg het gekozen papier dat je wilt belichten op een vlakke ondergrond. Je kan bijvoorbeeld planten en botanicals gebruiken om te belichten, zorg dat ze plaat op het papier liggen. Je kan plexiglas gebruiken om te zorgen dat het zo plaat mogelijk op het papier valt. Misschien heb je een wissel-lijstje thuis die je kan even gebruiken om te belichten.


Stap 9: Belichting
Plaats het met de oplossing bedekte papier in direct zonlicht of onder een UV-lichtbron. Belicht het papier gedurende 3 minuten onder de zon. Als je een UV lamp gebruikt dan raden we aan om 5 tot 7 minuten te belichten. Je kan ook eerst een test doen met een stuk papier en kijken welke tijd geeft jou het beste resultaat.

Stap 10: Spoelen
Na de belichting, spoel het papier grondig af onder koud water om overtollige chemicaliën te verwijderen. Je kan een bad maken met een plastic container. Blijf spoelen totdat de gele emulsie weg gaat, en je weer het witte van je papier kan zien daar waar de botanicals waren.

Stap 11: Drogen
Laat het papier drogen in de schaduw. Je kan het papier deppen met een doekje. Eenmaal droog, is je cyanotype afdruk klaar!

Opmerking: Volg altijd de instructies en veiligheidsvoorschriften bij de etiquetten van de flesjes. Experimenteer met verschillende soorten papier om unieke resultaten te verkrijgen.

Kontaktformular