Cyanotype

Cyanotype Kit Instructions


Stap 1: Bereid je werkruimte voor
Zorg voor een goed geventileerde ruimte en bedek je werkoppervlak met oude kranten of plastic om morsen te voorkomen. Draag de meegeleverde latex handschoenen om je handen te beschermen.

Stap 2: Bekijk de inhoud van de kit
Controleer de inhoud van de kit. Je zou twee flesjes van 100 ml met fotomiddelen moeten vinden, klaar voor menging met 50 ml water, latex handschoenen, een maatcilinder van 50 ml, een foamkwast, een mengbeker, een roerstaaf en 2 voorbeeld postcards.

Stap 3: Maak de fotogevoelige oplossingen A en B
Pak een flesje met fotomiddelen A en giet 50 ml water in de fles. Sluit de fles goed en schud krachtig gedurende een paar minuten om de inhoud volledig te mengen. Doe hetzelfde met B.

Stap 4: Meng de tweede oplossing
Meet (bijvoorbeeld) 10 ml van de eerste oplossing met behulp van de maatcilinder en giet dit in de mengbeker. Meet ook 10 ml van de andere fles met fotomiddelen en voeg dit toe aan dezelfde mengbeker. Meng deze 20 ml oplossing goed met de roerstaf.

Stap 5: Bewaar de resterende oplossing
Sluit de flesjes met fotomiddelen goed af en bewaar ze in de koelkast voor later gebruik. Zorg ervoor dat de flesjes goed zijn afgesloten. Gebruik ze wel binnen 2 weken want ze kunnen schimmelen. 

Stap 6: Kies je papier
Hoewel papier niet is inbegrepen in de kit, raden we je aan om te experimenteren met verschillende soorten papier. Kies je gewenste papierformaat en type, zoals katoenpapier, aquarelpapier of een ander papier naar keuze.

Stap 7: Bereid je te belichten materiaal voor
Leg het gekozen papier dat je wilt belichten op een vlakke ondergrond, bij voorkeur in de buurt van een raam of andere lichtbron. Je kan bijvoorbeeld planten gebruiken om te belichten, zorg dat ze plaat op het papier liggen. Je kan glas gebruiken om te zorgen dat het zo plaat mogelijk op het papier valt.

Stap 8: Breng de oplossing aan op het papier
Dompel de foamkwast in de 20 ml gemengde oplossing en breng deze gelijkmatig aan op het papier. Bedek het hele oppervlak van het papier waarop je het cyanotypisch beeld wilt creëren. Laat drogen in een donkere plek.

Stap 9: Belichting
Plaats het met de oplossing bedekte papier in direct zonlicht of onder een UV-lichtbron. Belicht het papier gedurende 3 minuten onder de zon. Als je een UV lamp gebruikt dan raden we aan om 5 tot 7 minuten te belichten. Je kan ook eerst een test doen. 

Stap 10: Spoelen
Na de belichting, spoel het papier grondig af onder koud stromend water om overtollige chemicaliën te verwijderen. Blijf spoelen totdat het water helder is.

Stap 11: Drogen
Laat het papier drogen in de schaduw. Eenmaal droog, is je cyanotype afdruk klaar!

Opmerking: Volg altijd de instructies en veiligheidsvoorschriften die bij de cyanotype kit zijn geleverd. Experimenteer met verschillende soorten papier om unieke resultaten te verkrijgen.

Kontaktformular